Case: Københavns Universitet

Når 700 forskere brainstormer

Få uger efter universitetsfusionen inviterede rektor og dekaner samtlige forskere til verdens måske største tværfaglige gruppearbejde. Resultat: 12 anderledes bud på fremtidens forskning.

 

2.000 papirlapper i gule, grønne, pink og orange farver. Det er det første synlige resultat af 700 forskeres kollektive brainstorm. På lapperne, som pryder de papirklædte vægge på Radisson SAS Falconer Hotel & Conference Center, står der ord som geoinformatik, risikoopfattelse og bykoncentration. Det er onsdag den 17. januar 2007. Året er lige så ungt som fusionen mellem Danmarks Farmaceutiske Universitet, Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole og Københavns Universitet. Rektoratet og de otte dekaner har inviteret alle forskere ved det fusionerede universitet til fusions-takeoff. 700 forskere har taget imod invitationen og skal nu for første gang i universitetets historie mødes for at få ideer til fælles forskningsprojekter. Dagen indledes med taler af rektor Ralf Hemmingsen og videnskabsminister Helge Sander, der er fadder til Danmarks nye universitetsstruktur.

 

Fra lapper til forskningstemaer

Hvordan skal forventningerne til fusionens videnskabelige synergier indfries? Spørgsmålet stråler som en regnbue fra konferencecentrets vægge. Svarene findes i ugerne og månederne efter takeoff-seminaret. Her bliver de mange lapper af en række arbejdsgrupper forvandlet til 12 såkaldte forskningstemaer – tværfaglige forskningsprojekter, som forskere på tværs af de otte fakulteter har formuleret i fællesskab. Med disse forskningsprojekter er universitetet nu parat til at søge bevillinger hos de relevante fonde.

Blandt de begejstrede deltagere i takeoff-seminaret var dekan Sven Frøkjær, Det Farmaceutiske Fakultet: – Det store arbejde og den dynamik, der er blevet lagt i processen, har betydet, at vi som nyt fakultet på rekordtid er blevet eksponeret for KU’s faglige bredde og styrke – lige fra avanceret humaniora til hardcore naturvidenskab. Hvis ikke den integrationsproces var blevet faciliteret så hurtigt og effektivt, kunne den have taget flere år, siger han.

Vi bruger cookies til statistik - ved brug af sitet accepterer du dette.
Acceptér Cookies
x